Denna regniga majdag bestämde vi oss för att styra bilen mot Habos slingriga lantvägar, och som många gånger förr blev vår slutdestination Kivarps gårdsmejeri. Vardagligt benämns det även som Getcaféet av oss fikaentusiaster, men dagen i ära strosade det inte omkring några getter i inhägnaderna runt caféet, utan de valde – liksom oss – att gömma sig inomhus.
Getternas funktion är inte bara dekorativ och ett nöje för alla besökande barn som glatt klättrar in i deras hagar, utan de bidrar även till att mycket av det som serveras på caféet består av närproducerad getmjölk. Bland annat finns det getostkaka och smörgåsar innehållande getost. Dagen till ära valde vi att avnjuta det delikata fika som syns på bilderna nedanför:
Kivarps lantcafé har ett sparsamt utbud av fika. Dock upplever vi att det bara är till deras fördel att de plockar bort torrfoderfikat och istället enbart erbjuder de allra smaskigaste bakverken – för det är sådana här bakverk som får oss att återvända dit gång på gång. Goda kakor och pajer till en okej prisklass är Kivarps styrka tillsammans med den lantliga interiören. I inredningen finns det diverse spännande detaljer att fästa blicken vid – bland annat är porslinet i olika former och färger – och det finns även stilfulla speglar, böcker som speglar Kivarps ideal och ståtliga olivträd: allt detta i en ljus inomhusmiljö.
Precis när vi är klara för att gå därifrån, kommer caféets ägare och frågar om vi vill ha påtår. Detta är en gest som vi uppskattar, även om drycken är Kivarps svagaste sida. Det är inget fel på kaffesmaken, men däremot finns det inget Espresso House-utbud att förvänta sig här. Samtidigt har Kivarp en kär plats i vårt hjärta som gör att vi gärna återvänder dit om och om igen för att avnjuta amerikanska bananpajer och kladdiga fudgekakor.
Betyg:
Fika:
Dryck:
Kundbemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme: