Vilka är vi?

Vi har alltid tyckt om att fika. För oss är det en umgängesform, ett sätt att stanna upp i vardagen, och vi kan inte tänka oss något finare än att samlas runt ett köksbord och fråga ”hur har du haft det idag?”. Kanske är det också därför som fikakulturen har fått ett så starkt fäste i Sverige och ”Swedish fika” är ett känt begrepp över hela världen. I en individualistisk kultur som Sverige behöver vi föras samman med hjälp av elvakaffe och inplanerade jobbfikor.

För sex år slog vi slag i saken och startade, som ett mor- och dotterprojekt, upp bloggen som du just nu sitter och läser. Eller nej, för att vara ärliga var det inte den här bloggen vi startade upp för sex år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Hemsidan har ändrat färg och form, vi har blivit bättre skribenter och fotografer och koncepten har varierat under åren. I perioder har vi testat en ny sorts bulle varje vecka, i perioder har vi haft julkalendrar, i perioder har vi testat semlor; men i grund och botten har vårt syfte alltid varit att dokumentera och dela med oss av våra fikaupplevelser. Förutom att det är ett sätt för oss att umgås, både med varandra och andra fikaentusiaster i vår närhet (men ja, vi ska ärligt erkänna att vissa bekantskaper är ganska trötta på vårt ständiga jagande efter nya caféer), får caférecenserandet oss också att kliva ur våra komfortzoner. Vi lär oss mycket när vi besöker caféer på nya orter, smakar på nya bakverk och tar del av andras filosofer kring fika. När blir fikafilosofi ett skolämne egentligen?

Totalt har vi testat över fyrahundra caféer under våra sex år som fikabloggare. Hur fint och viktigt det än har varit för oss att ha det här projektet tillsammans så har det mest betydelsefulla ändå varit alla människor som vi har fått kontakt med. Det är en ynnest att få dela vårt intresse för fika med andra. Därför uppskattar vi alltid ett mejl eller en kommentar på bloggen eller på vårt Instagram-konto.


Omnämnden i media:

Fikabloggen – är det här Sveriges godaste blogg?, Land den 27 juli 2017. Läs artikeln här

Mor och dotter har en fikablogg ihop, Jönköpingsposten den 24 juni 2018. Läs artikeln här


Våra bästa caféer:

Årets bästa caféer 2015

Årets bästa caféer 2016

Årets bästa caféer 2017

Årets bästa caféer 2018

Årets bästa caféer 2019

Årets bästa caféer 2020


Årets bulle:

Årets bulle 2018/2019


Här finns vi:

Facebook, där vi uppdaterar om nya inlägg och även anordnar tävlingar med jämna mellanrum. 

Instagram, där vi framför allt realtidsuppdaterar från våra fikabesök. 

Fikabloggskartan, som är en Google Maps-baserad karta där vi markerar ut caféer vi har testat efter deras betyg.