14/6 – Årås kvarn

Har ni en ledig sommardag och befinner er i Ulricehamnstrakterna? I sådana fall rekommenderas ett besök i Kölingared, nämligen bestämt vid Årås kvarn. Den gamla kvarnen kommer garanterat få era tankar att återvända till 1930-talet, då kvarnen var i drift. Nuförtiden nyttjas den gedigna gamla kvarnbyggnaden för det mesta till konferenser, kurser och bröllopstillställningar – men det finns även ett café där, och det var det som lockade oss till den grönskande miljön i Årås. Dessutom passade vår fikafotograf på att fånga Årås allra vackraste sidor på bild! 
Den soliga dagen till ära var det inte bara vi som hade bestämt oss för att uppleva Årås kvarn. Utomhusserveringen kryllade av folk, vattnet porlade i vattendragen, second hand-butikens dörrar var öppna och ridsällskap travade glatt förbi på sina hästar. Dagen till ära bjöds det på kaffedopp bestående av tre olika bakverk: en minimal prinsessbakelse (som faktiskt gick att äta med händerna utan alltför mycket kladd), en kanelbulle och en kolakaka. En i sällskapet fick istället en syltkaka, men kolakakan var att föredra (se bild). Fikabrödet var inte det läckraste – kanelbullen var för torr, prinsessbakelsen innehöll rinnig grädde och höjdpunkten var kolakakan som förväntades vara torr – men som däremot var smarrigt krispig. Däremot får caféet pluspoäng för det ekologiska te-utbudet och det närproducerade kaffet, men vi läskdrickare hade gärna önskat att läsken hade serverats välkyld och inte ljum som sommarnatten.
Utan tvekan är höjdpunkten med Årås kvarn den stillsamma och vackra miljön. Det var ett givet val för oss att sitta utomhus och insupa den vackra naturen, medan vi föreställde oss att kvarnen var i bruk och att de 1600 invånarna som en gång i tiden var bosatta i Kölingared strömmade där utanför. Däremot är vi tveksamma till de mediokra plastmöblerna på uteserveringen, och tycker att de drar ner på helhetsintrycket en aning. När vi åkte därifrån så konsterade vi glatt att nästa gång vi besöker Årås, då struntar vi i kaffedoppet och käkar deras ekologiska glass istället – för den verkar betydligt mer deliciös. 
Betyg:
Fika:

Dryck:

Kundbemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *