Kaffebrenneriet, Trondheim

För första gången recenserar Fikabloggen ett café utanför Sverige! Vi har besökt Kaffebrenneriet i den norska staden Trondheim. Kaffebrenneriet ingår i en norsk cafékedja som öppnade sin första butik i Oslo 1994. Som kuriosa kan nämnas att en av Kaffebrenneriets caféer förekommer i ett avsnitt av den populära tv-serien Skam (läs mer här: https://www.visitoslo.com/skam/).

Kaffebrenneriet i Trondheim (Drottningens gate 9) har ett perfekt läge nära centrum och centralstationen. Cafélokalen är inte så stor, men den är mysig och ombonad. Det finns också en liten uteservering där man kan sitta och studera det intensiva gatulivet. 

Dryckesutbudet är varierat och Fikapatrullen väljer en säsongsbetonad kaffevariant, ”Sommerkaffe”, med smak av vinbär, hallon och moreller. Det är en intressant smakkombination med frisk smak. Fikapatrullen föredrar dock ett kaffe som inte har en så utpräglat syrlig smak.

I Norge måste man givetvis smaka på en traditionell norsk ”rossinbolle”. Den är saftig och smakar ungefär som en lussekatt utan saffran men med fler russin. ”Rossinbollen” är säkert utmärkt att äta på skidturen när energin börjar sina. Fikapatrullen avnjuter även en ”kanelbolle”, som är god med riklig fyllning. I övrigt finns flera olika sorters fikabröd att välja mellan såsom cookies, muffins och bullar. Vi saknar dock bakelser, kladdkakor och pajer. Sådana bakverk brukar finnas på de flesta caféer. 

Tråkigt nog är inte kaffebrödet bakat på plats. I ett informationsblad, som  finns i butiken, står att Kaffebrenneriet har ett bageri på Bislett i Oslo. Där bakas alla bakverk som sedan levereras till de olika caféerna. Fikapatrullen tycker det är lite trist med de stora cafékedjorna som har samma sortiment i alla caféer. Kaffebrenneriet uppger i alla fall att de vill producera ”ärliga, hälsosamma och färska produkter av hög kvalité” och vi får hoppas att de lever upp till sitt motto. Varför inte resa till vårt västra grannland och testa Kaffebrenneriets fika?

 

Betyg:

Fika: 

Dryck:

Kundbemötande:

Miljö: 

Slutgiltigt omdöme: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *