Rådhuskonditoriet

Bland byggnader som är kända i Lidköping skulle folk förmodligen nämna Läckö slott och Rådhuset. Rådhuset är en mäktig träbyggnad som finns på Nya stadens torg, ironiskt nog, med tanke på att Rådhuset funnits i bruk sedan 1676. Den välkända byggnaden har fyllt en mängd olika funktioner: förutom att agera rådhus har den också använts som bland annat polisstation och museum. Nuförtiden nyttjas byggnaden som café. Rådhuskonditoriet öppnade år 1957 och är utan tvekan Lidköpings allra mest etablerade fik och som grädde på moset är caféet även White Guide-klassificerat. 
Rådhuskonditoriets specialitet är den så kallade Läckökringlan: en kringla som är toppad med mandelmassa, aprikosmarmelad och hasselnötter samt glasyr. Kringlan är rejäl i sin utformning och att äta upp hela lyckas inte ens den fikatokiga Fikapatrullen med. Läckökringlan är snarare kul än god: visserligen gifter sig smakerna med varandra på ett fint sätt, men bakverket blir i slutändan alldeles för mäktigt och sött. Fikapatrullen avnjuter även en lyxbulle med kardemumma och smör. Bullen känns verkligen lyxig: den är väl tilltagen, smörig och har en tydlig smak av kardemumma. Det här är en bulle som Fikapatrullen gärna skulle avnjuta igen, igen och åter igen. Till fikat väljer Fikapatrullen att dricka vanligt kaffe som besökarna själva tillreder med hjälp av en kaffemaskin. Kaffet är inget anmärkningsvärt men det är positivt att påtår ingår. 
Rådhuskonditoriet är mer utmärkande på utsidan än på insidan: inredningen är ganska ordinär. Dock finns det många mysiga små vråer att sitta i för den som vill dra sig undan en smula. På sommaren finns det även en mysig uteservering där besökarna kan blicka ut över Nya stadens torg. Vill ni besöka ett fik med härligt och genuint fika rekommenderar vi Rådhuskonditoriet: men skippa turistmagneten Läckökringlan. 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *