Stenfors gård

Ånäset kallas för ”porten till ostriket” och här finns världens största osthyvel (!). Vi befinner oss i västerbottensostens vagga mellan Umeå och Skellefteå. Här ligger också Stenfors gård som är ett café och en lunchrestaurang. Man kallar sig ”en oas efter vägen” och vägen som avses är E4. Eftersom Fikapatrullen färdas norrut på denna väg passar det bra med ett stopp vid Stenfors gård.

Den vackra trädgården är det första vi ser när vi stiger av bilen. Stenfors gård har en utställningsträdgård med olika sorters blommor, växter och äppelträd. Det finns namnskyltar om man vill ha mer information om växterna. Mitt i utställningsträdgården finns en härlig och lummig uteservering där vi genast bestämmer oss för att avnjuta vårt fika.

Men först måste vi handla fikabröd och därför beger vi oss till det röda trähuset som är café/restaurang. Huset är en herrgårdsbyggnad med anor från 1700-talet och det är inrett i en fin lantlig stil.

Fikasortimentet är begränsat men allt fika ser smarrigt ut och allt är hembakat. Ett extra plus är att gårdens frukter och bär används i bakverken. Fikapatrullen väljer en mazarinruta med en god och saftig mandelbotten och rosa glasyr. Dessutom väljer vi en bit pinocchiotårta med marängbotten, grädde och jordgubbar. Härligt somriga smaker! Fikat smakar extra gott i den mysiga uteserveringen.

Till slut kan vi nämna att det finns många andra aktiviteter än fika och mat på Stenfors gård. Man kan till exempel fynda i deras loppis och antikbodar eller handla lokala produkter i gårdsbutiken. Stenfors gård är väl värt ett besök om du har vägarna förbi Västerbotten.

Betyg:

Fika: 

Dryck:

Bemötande:

Miljö: 

Slutgiltigt omdöme: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *