Fikabloggens julkalender lucka 11:Café Kronhuset

 
Det har blivit dags för Fikapatrullen att recensera ännu ett café i Göteborg! Den här gången har vi begett oss till Café Kronhuset, som ligger fem minuter ifrån köpcentret Nordstan. Caféet ligger i området Kronhusbodarna där ett av Göteborgs äldsta hus, Kronhuset, ligger. Det ståtliga Kronhuset (som syns på den nästsista bilden i inlägget) byggdes år 1642 och användes som förvaringsutrymme för krigsmaterial, enligt Kronhusets egna hemsida. Det var även på Kronhuset som Karl XI utropades som kung år 1660. Mer än Kronhusets historia  kan ni läsa här. I en av de gula Kronhusbodarna, som byggdes under 1700-talet och tidigare brukades som bland annat kyrka och förråd, ligger Café Kronhuset. Redan när Fikapatrullen kommer innanför dörrarna på caféet är det uppenbart att det är ett populärt turistmål, för bland cafébesökarna går det att urskilja ett flertal olika språk. 
För tillfället har Fikapatrullen snöat in sig på citronmarängspaj (vem vet, snart kanske vi kommer gå under namnet Citronmarängspatrullen istället?) och naturligtvis passar Fikapatrullen på att beställa en sådan när tillfället ges. Pajen skiljer sig åt från andra citronmarängpajer eftersom att den både innehåller italiensk maräng (mjuk maräng) och fransk maräng (hård maräng) till skillnad från en traditionell paj av som enbart innehåller italiensk maräng. Vi upplever att det blir lite mycket med två olika sorters maränger: pajen blir för söt och den hårda marängen tillför inget. Pajen är inte den mest stiliga vi har betraktat, men den har en god citronsmak. 
 
Fikapatrullen avnjuter en cappuccino till pajen. Den italienska drycken har en god smak, men har inte större kvaliteter än så. När Fikapatrullen gjorde sin beställning gavs ett ganska nonchalant bemötande av personalen. Naturligtvis kan det ha varit en tillfällighet, alla kan ha bra och dåliga dagar, men vi blev inte överväldigade av personalens bemötande. 
Café Kronhusets starkaste element är dess historia, som gör sig till känna när det kommer till dess läge och lokal. Dock är Café Kronhuset snarare ett fik som är häftigt av historiska skäl att besöka än ett café som känns gemytligt och värt att besöka igen. Om du är sugen på att andas in Göteborgshistoria, alternativt om du har tröttnat på cafékedjor och för en gångs skull känner för att uppleva något genuint, kan det vara värt att besöka Café Kronhuset. Vi kan dock inte lova att du kommer tycka att fika och dryck smakar bättre här än på andra caféer. 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *