Gudhemsbygdens Hembygdsförening

Visste ni, att enligt turisthemsidan Väst Sverige, är Hornborgarsjön en av Europas viktigaste fågelsjöar? Nu under vårsäsongen är tusentals tranor på plats vid Hornborgarsjön och vad passar då bättre än att besöka Trandansen? En kylig lördag i slutet av mars begav sig Fikapatrullen iväg till Hornborgarsjön med  två målsättningar: att titta på tranor och att fika. Visst låter det som en fin kombo?
Gudhemsbygdens Hembygdsförening ligger i Bjurum som är beläget i närheten av turistattraktionen Trandansen. Mellan 21 mars-22 april är Hembygdsföreningens kaffeservering öppen dagligen mellan de generösa öppettiderna 9-19. I den lilla hembygdsföreningen erbjuds fika, enklare smörgåsar och varm dryck. 
 
Vi får ett varmt bemötande av den trevliga personalen under vårt bemötande. Vi hoppas även att personalens kreativa kakdefinition, mellankaka, får slagkraft och blir ett av årets nyord: vi tycker att det är ett lysande begrepp. Ett exempel på en mellankaka är den citronmazarin som vi testar. Citronbksivin är knaprig, på gränsen till torr, men har en tydlig citronsmak. Vi testar även en trankaka som Mössebergsbagarn i Falköping står för. Trankakan räknas varken som en småkaka eller en mellankaka utan är större än så. Den består av en sockerkaksbotten, nougatfyllning och är täckt med ett lager av choklad. Kakan är god och vi känner en viss lokalpatriotism över att vara bosatta i en kommun där det bakas en trankaka som en hyllning till Hornborgarsjön. 
Kaffet är aningen beskt men eftersom att fikat var billigt borde vi egentligen inte klaga. Att både fika och kaffe serveras på papperstallrikar och i pappmuggar är förmodligen en resursfråga, men ur en klimatsynpunkt är det negativt och det stör också vår fikaupplevelse lite. 
 
Hembygdsgården är mysig och det finns många spännande detaljer att fästa blicken på inne i den mysiga lilla stugan. Vid varmare väder är det perfekt att avnjuta fikat utomhus, och samtidigt ha utsikt över både tranor och Bjurums kyrka. Passa på att besök tranorna innan säsongen är förbi!
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *