25/8 – Bernards Konditori

Mitt i centrala Jönköping, på Kyrkogatan 12, ligger Bernards Konditori. Konditoriet har funnits i Jönköping sedan år 1919, och trots att ägarbyten har skett sedan dess så försöker de fortfarande att bevara den traditionella fikakulturen – med inslag av nymodigheter. År 2009 valdes dessutom Bernards Konditori till Årets café i Jönköping, men frågan är om Bernards fortfarande lever upp till den titeln sex år senare?

 

Det första vi möts av när vi kliver innanför dörrarna på Bernards är deras klassiska caféinredning. Lokalen präglas av mörk furu, tunga möbler, snirkliga tapeter och flådig takbelysning. Inredningen är fräsch, men däremot tycker vi att den känns opersonlig, den känns stel och har inte den hemtrevliga känsla som vi eftersöker. En annan nackdel som vi märker när vi ska beställa, är att de inte skyltar med vilka drycker de har att erbjuda. Att beställa kaffe förvandlas därför till en gissningslek, och detta tycker vi är synd då de uppenbarligen är väldigt bra på att servera goda kaffedrycker.

Vi beställer en chailatte och en cappuccino, som cafépersonalen efter ett fåtal minuter serverar vid vårt bord – vilket som är en artighetsgest som vi uppskattar. Chailatten är serverad i ett stort glas och har en perfekt kryddig smak, medan cappuccinons skum är elegant format som ett hjärta. Till detta äter vi en kladdkaka garnerad med grädde, riven choklad och en jordgubbe, samt en pekannötskaka som är garnerad med snirklig grädde med en jordgubbe på. Pekannötskakan hade en smak som var på gränsen att vara för söt, men utöver detta var den välsmakande. Kladdkakan var också god, men hur goda smakerna på dessa bakverk än var, så var det mest tilltalande ändå deras garneringar. Garneringarna var vackra, och vi önskar att smakerna i sig också hade efterlevt den perfektion – att smakerna hade tagit oss med storm, vilket de trots allt inte gjorde.

Trots det smakliga fikat och den goda drycken, kan vi inte helt och hållet instämma i att Bernards lever upp till titeln som Årets café, för vi anser att det krävs mer än traditionsenlighet för att kamma hem den titeln. Det krävs någonting extraordinärt, någonting nymodigt, någonting spännande, någonting exotiskt – och dessvärre skiljer sig inte fikat på Bernards Konditori från många andra kakor vi ätit. 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Kundbemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *