29/8 – Kaffebönan

Centralt beläget på en liten smågata på Öster i Jönköping ligger Kaffebönan. Caféet ligger i en av de träbyggnader som har bevarats från 1700-talet, och det gör att caféets charm lyser igenom redan på utsidan. Dessvärre har vi inte kommit till Smedjegatan för att betrakta pittoreska träbyggnader, utan vi har kommit dit för att undersöka deras fikautbud – och det visar sig inte bli någon besvikelse.
Bakom disken finns det ett stort utbud av generösa bakverk – bland annat kladdkakor av olika varianter, cheesecake, citronpaj, biskvier och även ett och annat laktosfritt alternativ finns – och kokoskladdkakan som syns på bilden över visar sig inte bli någon besvikelse. Kladdkakan är kladdig och smakar gott, och kokosen är en bra kontrast till resterande smaker – men däremot är kokoslagret lite för tjockt, vilket som gör kladdkakan ganska mastig. Det hade behövts någon kontrast, exempelvis bär eller någon sås, för att kakan skulle nå sin fulla potential. Någonting som däremot var nära full potential var chai latten, som serverades i de snyggaste chai latte-muggarna som vi betraktat under våra fikaobservationer! Dock kompenserar inte muggarna för att chai latten hade dåligt med skum, och caféet i sig hade dessutom varit dåliga på att skylta med sitt kaffeutbud. 
Höjdpunkten med besöket var ändå den mysiga innegården – och trots att den inte ligger många meter bort från en av de mest central bussgatorna i Jönköping – hörs inget buller dit, utan innegården är en stillsam och behaglig plats. Det finns gott om sittplatser och de stora lövträden fäller en behaglig skugga över delar av uteserveringen. Innegården är verkligen som en undangömd oas – men tyvärr är det en undangömd oas som kryllar av fåglar. Visserligen kan inte Kaffebönan rå för att närgångna fåglar placerar sig på ens tallrik, men det stör ändå själva fikabesöket. Dock kanske vi bör se det som ett tecken på att fåglarna uppskattar Kaffebönans fika lika mycket som vi gör. 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Kundbemötande:
Miljö:

Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *