Fikabloggens semmeltest 2018

Påtår på er! Fettisdagen börjar närma sig och naturligtvis är detta en viktig dag för Fikapatrullen: vi går aldrig miste om att uppmärksamma fikarelaterade dagar! I samband med Fettisdagen har Fikapatrullen testat caféer från fem Falköpingscafeér: Nouveau Kök & Bistro, Nya Konditoriet, Falköpings Saluhall, Tant Brun och Mormors Skafferi. Var finns den godaste semlan i centrala Falköping? Fikapatrullen har svaret! Resultatet publiceras i fallande ordning:
5. Nouveau Kök & Bistro 
Pris: 25 kronor
Vikt: 128 gram
Omdöme: Semlan ser något hafsig ut: den löst vispade grädden ser inte lika aptitlig ut jämfört med de semlor som har hårdare vispad grädde. Semlan har ett fint lager med florsocker på locket men däremot är det synd att locket ej är separerat från den övriga bullen. Brödet är luftigt men det är ett stort minus att brödet ej innehåller kardemumma – vilket naturligtvis är en smaksak. Vi upplever att mandelmassan är något rinnig och dessutom för tunn i konsistensen.
4. Tant Brun
Pris: 25 kronor
Vikt: 103 gram
Omdöme: Semlan från Tant Brun är den med minst vikt i testet (det skiljer 57 gram mellan den semla som väger minst och den som väger mest i testet) och därför går det att diskutera priset. Semmelbullen ser hembakad ut, vilket är charmigt, men den är inte den mest eleganta i testet. Däremot är florsockret fint siktat och vi anser att det är ett plus att mandelmassan syns tydligt. Precis som med semlan från Nouveau Kök & Bistro upplever vi att det är en nackdel att semmelbrödet ej innehåller kardemumma. Vi tycker också att semlan innehåller lite väl mycket grädde i proportion till storleken. Däremot är mandelmassan god och kompakt: mandelmassan har en tydlig mandelsmak och innehåller dessutom ett visst tuggmotstånd.
3. Falköpings Saluhall
Pris: 25 kronor
Vikt: 114 gram
Omdöme: Semlan från Falköpings Saluhall har både sina utseendemässiga för- och nackdelar: grädden är fint spritsad, det är fint att mandelmassan är synlig men däremot ser florsockergarneringen lite slarvig ut. Brödet är gott och har en god kardemummasmak. Grädden är tjock i konsistensen vilket vi finner som en positiv aspekt, då det bidrar till att semlan blir mer kompakt och lättäten. Mandelmassan har en tydlig mandelsmak och är härligt fast i konsistensen. 
2. Mormors skafferi
Pris: 25 kronor
Vikt: 158 gram
Omdöme: Utseendemässigt skiljer sig denna semla lite från de övriga i testet, med det triangelformade locket. Det är också den semla som har högst höjd i testet: den ser riktigt ståtlig ut! Semlan från Mormors skafferi är också den semla som har det luftigaste brödet i testet. Brödet har också en väl avvägd kardemummasmak. Grädden är ganska vackert spritsad och också relativt fast i konsistensen. Semlan innehåller mycket mandelmassa vilket förklarar dess vikt (158 gram) och det är också en god sådan. En väl värdig andraplacering till denna trevliga semla! 
1. Nya konditoriet 
Pris: 25 kronor 
Vikt: 160 gram
Omdöme: Testets tyngsta semla! Storleken har dock inte betydelse: utan Nya Konditoriets semla är helt enkelt både god att äta och vacker att skåda. Semlan har elegant spritsad grädde och ett luftigt bröd med en tydlig kardemummasmak. Det som gör Nya Konditoriets semla snäppet vassare än de övriga i testet är den goda mandelmassan. Mandelmassan består av märkbara mandelbitar och har också en fast och trevlig konsistens. Om ni inte bestämmer er för att göra som Fikapatrullen – det vill säga, testa alla semlor kring torget i Falköping – rekommenderar vi er starkt att välja denna fantastiska semla! Grattis till vinsten, Nya Konditoriet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *