Rörstrand Museum Café

Lystring alla porslinsälskare: Fikapatrullen har hittat ett café som passar er lika bra som de matchande serviserna i era vitrinskåp. För att besöka fiket som vi har i åtanke bör ni förflytta er till Lidköping där en av Sveriges största porslinsfabriker har varit aktiv mellan 1930-2000-talet. Mon amie, börjar du förstå var vi vill komma? I Lidköping har Rörstrand haft fabrikstillverkning, innan det finska glas- och porslinsföretaget Iittala köpte upp Rörstrand och produktionen istället flyttade utomlands. Däremot är Rörstrand fortfarande ett starkt varumärke i Lidköping: bland annat är ett område, Rörstrand Center, uppkallat efter porslinsverksamheten. På Rörstrand Center finns en outlet där Rörstrandsporslin säljs, ett Rörstrandsmuseum och givetvis ett Rörstrandscafé. Låter inte en fika, en kulturell upplevelse och shopping i porslinets tecken som ett perfekt uppslag till en mysig dagsutflykt?
Fikapatrullens medlemmar är dessvärre inga renodlade porslinsentusiaster men tycks ändå fångas av utställningarna på museet. Museet är i anslutning till Rörstrand Museum Café och efter att vi har gått igenom utställningarna kurrar våra magar och tiden är otvivelaktigt kommen för fika. Fikapatrullen är rejält hungriga vid cafébesöket och hur goda bakverken bakom disken än ser ut – spännande varianter av chokladbollar, snickerskakor, bullar, paj, glass… – känner Fikapatrullen ett rejält sug efter något helt annat: nämligen plättar. Vi gör vår beställning och blir en stund senare serverade plättar med hallonsylt, grädde och mjölk vid bordet: givetvis på Rörstrandssignerat porslin. Plättarna är hjärtformade, vilket är ett trevligt inslag, och har en härligt smörig smak. Plättarna gör sig väl tillsammans med hallonsylten och grädden även om Fikapatrullen gärna hade önskat några mer spexiga tillbehör till de traditionella plättarna. Eftersom att vi inte drack annat än mjölk och vatten till plättarna kommer inte caféets dryck att betygsättas. Värt att notera är dock att caféet har ett normalstort utbud av kaffedrycker. 
Rörstrand Museum Café är mer än ett deppigt museumcafé där inplastade Delicato-bollar och kaffe i pappmuggar serveras (men för den som har sug efter Delicato-fika finns faktiskt en Delicato-outlet belägen på området): Rörstrand Museum Café har en stor potential och mäter sig mycket väl med andra caféer. Cafélokalen har ett fint ljusinsläpp och trots att vi upplever att inredningen känns lite kal går den i linje med museets minimalistiska look vilket ger en fin helhet. Personalen ger en god kundservice och naturligtvis tycker vi att det är ett trevligt inslag att fikat serveras på Rörstrandsporslin. Caféet har även ett erbjudande där man får behålla en skål om man köper tre kulor glass. Rörstrand Museum Café är värt ett besök oavsett om ni är Rörstrandsanhängare eller inte: för den som är intresserad kan ni läsa mer om caféet och museet på deras hemsida
 
Betyg:
Fika:
Kundbemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *