Alphems arboretum

Ett par kilometer bort från samhället Floby i Västergötland ligger Alphems arboretum och dess tillhörande kaffestuga. Vad är ett arboretum, kanske ni undrar? Ett arboretum är en plantering av buskar och träd med målsättning att bevara olika arter. Alphems arboreteum anlades av en lantbrevbärare vid namn Frans Johan Gegerfeldt under åren 1903-1953. För er som är intresserade av att läsa mer om en av Sveriges allra största trädsamlingar kan ni göra det här, men framför allt rekommenderar vi att ni besöker arboretumet för att få se samlingen med egna ögon. 
Kaffestugan har öppet då och då, framför allt sommartid, och öppettiderna finns att ta del av på fikets hemsida. Caféet serverar hembakat fika i en mysig miljö där det finns gott om sittplatser både utom- och inomhus. 
 
Fikapatrullen väljer att testa ett flertal av kaffestugans bakverk. Till att börja med testar vi en drömtårta, det vill säga en chokladrulltårta med smörkräm som fyllning. Ett traditionellt bakverk som balanserar fint mellan olika smaker och som personalen på Alphems arboretum har lyckats väl med. Vi testar även en bulle med vaniljfyllning. Den är aningen torr och skulle behöva mer fyllning, men är överlag god. Också en syltkaka och en småkaka i finsk pinne-tappning slinker ner i Fikapatrullens magar, båda kakorna är till belåtenhet. 
Till fikabrödet dricker vi bryggkaffe som håller en acceptabel kvalité. Det kommer inte direkt som en överraskning att kaffestugans dryckesutbud är begränsat, men det är en del av charmen med att besöka den här typen av caféer. Det vi uppskattar mest med Alphems arboretum är det trevliga bemötandet vi får från personalen, men vi uppskattar också den härliga naturen runtomkring arboretumet. Passa på att besöka den här pärlan i sommar!
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *