St Agnes

Veganskt fika ligger helt rätt i tiden och Fikapatrullen är inte ensamma om att lockas av mejerifria alternativ: både med tanken på djuren, klimatet och hälsan. Ett café som fokuserar på veganska alternativ är St Agnes i Göteborg, som ligger på Teatergatan (parallellt med Avenyn). Fiket är onekligen poppis – och huruvida det beror på det attraktiva läget eller det veganska utbudet är svårt att säga.
När Fikapatrullen besöker St Agnes under en torsdagseftermiddag är det utplockat bakom disken och ganska få alternativ att välja mellan. Fikapatrullen väljer hur som helst att att testa en vegansk kanelbulle och en vegansk chokladmoussekaka. När personalen ska servera moussekakan på tallriken hamnar kakan snett, vilket personalen varken bryr sig om att rätta till eller kommentera, och överlag upplever Fikapatrullen personalen som aningen nonchalant. 
 
Kanelbullen smakar precis som en vanlig kanelbulle, och att den vegansk märks överhuvudtaget inte av (vilket är ett bra omdöme). En kanelbulle är alltid en kanelbulle, och kanske hade det varit kul med någon twist på den? Vi upplever att den är aningen för kladdig för att den ska vara behändig att äta med handen, men å andra sidan är kladdiga bullar alltid att föredra framför torra bullar. Chokladmoussekakan har en god smak men är tyvärr ganska mastig. Kakan skulle behöva brytas av med något friskare element, till exempel bär eller grädde. Till fikat testar vi caféets bryggkaffe och latte. Båda dryckerna är goda men utmärker sig inte. Latten är snålt tilltagen, jämfört med andra caféer. Vi tycker det är ett trevligt inslag att fikat och dryckerna serveras på/i porslin av det äldre slaget, däremot går det att ifrågasätta hur väl det stämmer överens med caféets annars, ganska moderna, image. St Agnes är en hybrid av ett tantcafé och ett hippt 2000-tals fik, vilket kanske är fikets tanke?
Fikat är St Agnes starkaste element; vi är inte helt nöjda med bemötandet och för gott veganskt fika funkar det lika bra att besöka Jerkstrands, Fröken Olssons eller Ahlströms Konditori, som har ett visst utbud av veganskt fika. 
 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande: 
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *