Café Malmska valen

Café Malmska valen låter förmodligen som ett underligt val av cafénamn om man inte har vetskap om att det är namnet på Naturhistoriska muséets fik. För 150 år sedan strandade en blåval utanför Göteborg (!) och en man vid namn A.W. Malm, som var verksam vid Göteborgs museum, monterade sedan den 16 meter långa och 25 ton tunga valen. Den malmska valen är än idag en av Naturistoriska muséets största sevärdheter och därför är det ganska naturligt att muséets fik är döpt efter den berömda valen. 
 
Om ni är intresserade av att läsa mer om den malmska valen kan ni göra det på muséets hemsida
Café Malmska valen nyöppnade i januari 2019 och utmärker sig genom att använda ekologiska råvaror och kravmärkt kaffe. Fik på museum tenderar ofta att vara tråkiga, men Café Malmska valen har ett trevligt litet utbud av bakverk. Fikapatrullen väljer att testa caféets äppelpaj. Äppelpajen är klassisk: kanelpudrade äpplen i botten som toppas av ett tjockt lager med smuldeg. Det är en rejäl portion äppelpaj som serveras och förutom att kanelsmaken är något svag, och smuldegen något tjock, vilket ger pajen en oangenäm degighet, är pajen god. Grädde erbjöds som tillbehör till pajen vilket i Fikapatrullens tycke är ett märkligt tillbehör till en paj. Hade inte vaniljsås eller glass varit ett bättre alternativ? Vaniljsås eller glass hade lyft pajen en smula. 
 
Till fikat dricker vi bryggkaffe som har en stabil smak. Det är positivt att kaffet är kravmärkt men vi skulle inte säga att det märks i smaken, kanske har kaffet helt enkelt stått på för länge? 
Cafélokalen är anpassad för barnfamiljer och större sällskap och är därmed inte den allra mysigaste. Det är dock trevligt med panoramautsikten över den intilliggande Slottsskogen. Café Malmska valen är inte den lugnaste lokalen att avnjuta sitt fika i, men är ett bra val av fikaställe i samband med ett besök på Naturhistoriska muséet eller i Slottsskogen. Och här behöver ni inte vara rädda för att era barn drar till sig uppmärksamhet genom att stimma eller stoja, för det finns med all sannolikhet sjuttioelva barn till som stimmar och stojar lika mycket på caféet. 😉
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *