Garveriet

Under det gångna pandemiåret är vi säkra på att ni alla har erfarit känslan av att ”åh, det här skulle vi vilja göra” men samtidigt insett att det varken lämpar sig eller är möjligt när covid-19 härjar fritt i samhället. Kanske har ni drömt om en resa utomlands, längtat efter att träffa era nära eller kära eller – precis som oss – drömt om att besöka ett speciellt café? Vi har nämligen, gång på gång, under det gångna året spanat in Garveriets instagram och längtat oss dit. Vi har sett bilder på julfika, på semlor, på deras våfflor under våffeldagen… Och helt plötsligt är det juni och vi kan äntligen bege oss dit. Förstår ni den känslan?

Anledningen till att just Garveriet har fått fäste hos oss är på grund av det fokus på hållbarhet, hantverk och småskalighet som den Flodabelägna verksamheten med fokus på restaurang, bageri och försäljning av produkter har. Som ni vet älskar vi att fika, men vi älskar framför allt att fika när vi kan rättfärdiga det med att det vi stoppar i munnen är gjort utifrån vad som är i säsong, vad som finns nära och vad som är hållbart producerat. Garveriet kryssar i alla dessa boxar.

Garveriet har ett relativt stort fikautbud som består av lite av varje: biskvier, pajer, cheescakes, bullar… Det som utmärker fikasortimentet är den kreativitet och det hantverk som ligger bakom hela sortimentet. Att Garveriet väljer att använda sig av de råvaror som finns i säsong märks tydligt med tanke på att utbudet domineras av rabarberbakverk. Vi väljer att gå på det temat och testat därför en rabarbercheescake och en solbulle med rabarber. Rabarbercheescaken består av en knäckig chokladbotten och därefter ett färskostlager med smak av rabarber och kondenserad mjölk. Chokladbottnen gör sig utmärkt till det lena lagret ovanpå och smakkombinationen kondenserad mjölk/rabarber visar sig vara en fullträff! Solbullen innehåller bland den lenaste vaniljkrämen vi någonsin smakat och dessutom är bulldegen otroligt porös. Solbullen var verkligen något utöver det vanliga.

Garveriet har ett stort utbud av kaffedrycker. Vi väljer att hålla oss till det traditionella svarta och det har en god smak. Det går dock inte att bortse från att fikat vinner kampen fika-dryck med ungefär 3-0. Eller ja, 5-0 till och med.

Under vårt lördagsbesök på Garveriet är det många fikasugna gäster på plats och därför upplever vi att bemötandet inte är top notch – förståeligt nog.

På Garveriet finns det många sittplatser både inom- och utomhus. Det är en stil med industriella inslag och vi tycker att det är häftigt att se hur gammalt och nytt blandas – att ta tillvara på gamla möbler och prylar ligger ju också i linje med Garveriets fokus på hållbarhet. Ett hett tips om ni planerar att ha vägarna förbi Garveriet är att vandringsleden Götaleden – som går mellan Göteborg och Alingsås – så varför inte passa på att kombinera fika och vandring?

Betyg:

Fika: 5/5

Dryck: 4/5

Bemötande: 3/5

Miljö: 4.5/5

Slutgiltigt omdöme: 4/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *