Surdegskungen

Med ett namn som Surdegskungen så finns det ingen tvekan om vad som står i fokus hos denna centrala knutpunkt i lilla Lerum, strax utanför Göteborg. Caféet—och inte minst bageriet, med en ytterligare filial i Ytterby utanför Kungälv—stoltserar med sitt nybakta bröd och sina bullar så fort vi på fikabloggen kommer innanför dörrarna. Vi beställer en vaniljbulle med jordgubbar och en liten chokladpuck med salt-topping och slår oss ned i den varma solen.

Det är utomhus som de flesta sittplatserna finns hos Surdegskungen och med tanke på att det främst är ett bageri så känns det förståeligt. Personalen är trevlig och det verkar vara en populär plats för den lokala befolkningen att köpa hem sin fika. Trots att det inte är så gjort för att sitta inomhus så stoltserar lokalen med en härligt industriell känsla som förstärker bagerikänslan och det matchande porslinet till fikat är ytterligare en fin estetisk detalj.

Chokladpucken har en härlig sälta som passar för en varm sommardag och ger en mycket härlig mättnad i sin nätta, men lämpliga storlek. Samtidigt är det tydligt att bullarna är fokuset i detta kungarike, med en fantastiskt härlig och ordentligt tilltagen deg. De små bitarna av jordgubbe ger en bra balans och vaniljkrämen är precis lagom utan att ta över. Tyvärr är bullen lite väl kladdig, degen fastnar lite i pappret och är ibland lite svår att äta, men vem har sagt att njutning ska vara enkelt? Kaffet är stabilt och det hela lyfts av fint porslin och även om den stora uteserveringen ger en fin vy över centrala Lerum så kan vi på fikabloggen verkligen rekommendera ett besök oavsett om fikat intas på plats eller följer med hem, för Surdegskungen har helt enkelt för smakrika bullar för att missas.

Betyg:

Fika: 4,5/5

Dryck: 3/5

Bemötande: 4/5

Miljö: 3,5/5

Slutgiltigt omdöme: 4/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *