St. Jakobs Stenugnsbageri, Södra Förstadsgatan

Är St. Jakobs Malmös bästa bageri eller är St. Jakobs Malms bästa bageri? Ja, naturligtvis har vi inte testat alla bagerier i Malmöområdet, men med tanke på att St. Jakobs finns nästan överallt i Malmö kan det vara en viss kvalitetsstämpel. Det är inte bara vi som älskar bullarna från St. Jakobs, utan många andra malmöiter.

St. Jakobs Stenugnsbageri huserar på flera platser i Malmö och vi väljer att besöka caféet som ligger på Södra Förstadsgatan (på ”gågatan”). Det är ett litet café och vi tror att andra St. Jakobs-filialer är mysigare. Det är inget fel på interiören, för att vara ett stadscafé är det till och med ganska gemytligt, men däremot har inte interiören det där lilla extra. Det känns lite tamt och opersonligt helt enkelt.

Däremot har vi inget som helst att kritisera när det kommer till St. Jakobs fikautbud. På St. Jakobs är det främst bullar och bröd som står i fokus – och det är inte konstigt med tanke på att St. Jakobs är ett stenugnsbageri. Med tanke på bagerinischen är det just bullarna som Fikapatrullen riktar in sig på. Vi väljer att testa två olika bullar: en traditionell kardemummabulle och en somrigare variant med bär och vaniljkräm. Det är svårt att beskriva känslan som uppstår när vi tar det första bettet av bullarna med andra ord än ”kärlek vid första ögonkastet”. Ungefär så smakar bullarna på St. Jakobs. Det är smöriga och smakrika bullar där det märks att det finns ett hantverk bakom samt att genuina råvaror används. Framför allt vinner kardemummabullen våra hjärtan. Det är en bulle som helt och hållet utmärks av perfektion. Bärbullen är dock inte långt efter med sin generösa mängd bär och goda vaniljkräm.

Utan tvekan är det fikat som står i fokus på St. Jakobs. Jämfört med de briljanta bullarna är kaffet lite blekt i jämförelse. Vi avundas alla malmöbor som har nära till St. Jakobs – till skillnad från oss som är turister. Innan vi avslutar inlägget vill vi passa på att tipsa om att St. Jakobs dessutom har en filial där de säljer hemmagjord glass. Hur fantastiskt låter inte det nu i sommartid?

Betyg:

Fika: 5/5

Dryck: 3.5/5

Bemötande: 3.5/5

Miljö: 3/5

Slutgiltigt omdöme; 3.5/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *