Arket, Göteborg

Butikskedjan Arket ägs av H&M och utgörs av ett lyxigare sortiment när det kommer till kläder och heminredning. Fikapatrullen intresseras dock inte av Arkets sortiment av kläder och inredning utan av det faktum att de Arket-butiker som har öppnat har ett café med nordiskt fokus. I Sverige finns Arket bara i Stockholm och Göteborg än så länge, medan det runt om i Europa har öppnat 19 Arket-butiker för tillfället. Den här recensionen fokuserar på caféet på Östra Hamngatan i Göteborg. 
 
Till att börja med vill vi säga att vi inte är så förtjusta i cafékedjor. Vi föredrar småskaliga verksamheter och en genuinitet när det kommer till råvaror, det vill säga ekologiska och närproducerade råvaror samt användning av ”äkta” råvaror såsom smör och grädde. Vi tycker inte om det långa avstånd som fikat på cafékedjor får fraktas från bageri till butik och hur kedjor, med sina låga produktionskostnader och fiffel med ingredienser konkurrerar ut lokala bagerier. Med det sagt kan vi inleda den här recensionen. 
Fikapatrullen besöker Arket en tidig morgon och möts direkt av glad popmusik innanför dörrarna: kanske inte det man allra helst vill höra en tidig morgon. Som tidigare nämnt har Arket ett nordiskt koncept och därmed utgörs fikautbudet till stor del av olika bullar, danska tebirkes (vallmobröd bakade på wienerdeg) och andra bakverk. Bullarna känns dock snarare amerikanska i sitt överflöd av glasyr och topping.
 
Fikapatrullen väljer att testa en sticky love bun som är en kanelbulle med en topping av salt kolasås och nötter. En riktigt mäktig frukost! Bullen är kompakt och tung och kanelbullesmaken fungerar förvånansvärt bra tillsammans med kolasåsen. Nötterna ger en härlig crunch och i stort är det en god bulle. Kaffet som Fikapatrullen dricker till bullen har en god smak och eftersom caféet har nordiska influenser är det givet att påtår ingår, finns det någon i Norden som dricker kaffe utan påtår? 😉
Miljön är ljus men caféet är ganska opersonligt, med tanke på att det står produkter från Arket här och där blir det som att sitta på en elegantare IKEA-restaurang. Vill du äta en bulle utöver det vanliga är Arket att rekommendera men annars uppmuntrar vi till att ni istället stöttar något av de lokala konditorierna i Göteborg. 
 
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *