Hembageriet

Fikapatrullen gör en visit till Töreboda en regnig dag, och när inte ens paraply kan skydda mot regnet är det tur att Hembageriet ligger i närheten av tågstationen. Hembageriet har ett bra läge i närheten av torget och om två år kan caféet dessutom fira sitt 30-års jubileum.
I mindre orter är caféer ofta en viktig träffpunkt: som exempel på det har vi Landhs Konditori i Mullsjö, Blomdahls Café i Herrljunga och Café Wangerud i Ulricehamn. Hembageriet i Töreboda är ett exempel på en sådan institution och visar hur viktigt det är med mötesplatser på mindre orter. Alla människor mår bra av ett socialt sammanhang (i kombination med kaffe och kaka). Bland annat visar forskning att sociala sammanhang både minskar risken för sjukdomar såsom Alzheimers längre fram i livet, men också bidrar till lägre stress och mindre sannolikhet att begå kriminella handlingar. Med andra ord gynnar sociala institutioner, såsom caféverksamheter, alla i samhället.
Nåväl, åter till vårt besök på Hembageriet. Hembageriet har ett stort konditoriutbud av klassiska bakverk och det som fångar Fikapatrullens intresse mest är deras kakor. Den första kakan vi testar är en mazarinkaka som är täckt med röd marsipan och mörk choklad. Vi har ätit mazarinkakor tidigare, men det som utmärker Hembageriets mazarinkaka är att den innehåller en vit fluffig fyllning, i likhet med den fyllning som till exempel mums-mums innehåller. Fikapatrullen tror att kakan skulle vara lika god utan den vita fyllningen som känns lite malplacerad. Vi testar också en nougatkaka. Nougatkakan är vackert dekorerad men däremot hade vi önskat att kakan hade innehållit mer nougat: det är ju ändå en nougatkaka.
Hembageriet erbjuder ett normalt utbud av kaffedrycker men vi väljer att hålla oss till det hederliga bryggkaffet. Kaffet har en viss beska och når tyvärr inte ett högre betyg än 2.5 av 5.
Hembageriets lokal är stor och passar utmärkt såväl för större sällskap, handikappade och barnvagnar. I vårt tycke är lokalen för anonym: det skulle behövas mer färg och dekorationer för att göra lokalen riktigt ombonad.
Betyg:
Fika:
Dryck:
Bemötande:
Miljö:
Slutgiltigt omdöme:

2 Comments

  1. Lisa
    oktober 1, 2019

    Vad kul med en fikablogg. Älskar att fika. 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *