Fikabloggen fyller 5 år!

Idag firar vi Fikabloggens femårsdag och vad passar bättre än långläsning i form av tilbakablickar? Missa inte heller tävlingen på vår Facebooksida!

2015

Efter en lång tid av överväganden valde vi äntligen att starta upp vår fikablogg. Det har vi inte ångrat en sekund! Vi har alltid älskat att fika tillsammans och att dela upplevelserna med er ger ett mervärde av våra fikastunder. Dessutom är det kul att ha det dokumenterat! Det första caféet vi recenserade var vårt älskade Kivarps gårdsmejeri. Innan vi hade hunnit bli varma i kläderna (eller ja, att vårt kaffe hade uppnått den perfekta drickstemperaturen…) fanns det många frågetecken hos oss. Hur många bilder ska vi ha med i ett inlägg? Vad innebär ett gott bemötande på ett café? Hur ska vi formulera oss? Men det tog inte lång tid innan vi hade vant oss vid att fikablogga. Under sommaren hann vi med att besöka caféer i Idre och besöka det första caféet i Stockholm. Hösten tillbringades med att den yngre halvan av Fikapatrullen påbörjade projekt ”beta av alla caféer i Skövde” (till exempel Café Rådhuset) medan den äldre halvan av Fikapatrullen fokuserade på att fika loss i närliggande Jönköping. Konditori Napoleon var ett av fiken i Jönköping som fick sig ett besök under vårt första år som fikabloggare.

Antal recensioner: 29 stycken

Årets caféer: Chokladverkstan, Hjulslätts gårdsbageri, Kivarps gårdsmejeri, Östgöta Wienercafé & Hotell Mullsjö

2016

2016 blev ett händelserikt år för Fikabloggen! Under våren fortsatte vi att beta av Jönköpingscaféerna och började också att utforska Göteborgs cafémarker med ett besök på Fröken Olssons. Under sommaren gav sig Fikapatrullen iväg med inlandsbanan (hur bra tv-program skulle inte ”Fikapatrullen åker inlandsbanan” bli?) och vi hann med spännande fikastunder i både Arvidsjaur, Storuman och Malmberget.  Under 2016 hittade vi flera nya favoritcaféer, till exempel Ryfors trädgårdscafé i Mullsjö, Henrys bageri i Skövde och Thimons Konditori i Nässjö. Det här var också året då Fikapatrullen Junior gästspelade hos oss för första gången, i augusti och i december. I slutet av året gjorde vi ett trevligt besök för att ta tempen på fikaställen i Karlstad!

Antal recensioner: 36 stycken

Årets caféer: Ryfors trädgårdscafé, Carli choklad, Jolla chokladmakarna, Kakbiten & Bageri Rosetten

2017

År 2017 var året då Fikapatrullen började att växa på allvar, förmodligen i och med att vi blev mer och mer frekventa med våra recensioner och uppdateringar på vår Facebooksida. Som ett led i den växande populariteten blev vi under året intervjuade av Jönköpingsposten och Allers. Under sommaren recenserade vi det första caféet utomlands, fikade runt i Åre (till exempel på Åre bageri) och åt potatisbakelser i Malmö. Under årets gång hann vi också med att fika på ett white guide-nominerat konditori i Vansbro, testa veganskt fika i Jönköping, äta afternoon tea i Nässjö och ha ett stort lussekattstest på bloggen. Full aktivitet!

Antal recensioner: 69 stycken

Årets caféer: Café hälsokällan, Lomkällan – Särna Skogs- och försvarsmuseum, Te & Kaffehandeln Record, Lounge 385, Nouveau Kök & Bistro och Slottsträdgårdens café

2018

Under 2018 lanserade vi två nya koncept på bloggen: Veckans bulle och en julkalender. Under hösten började vi att recensera en bulle per vecka för att året efter (på kanelbullens dag) utse årets bulle. Veckans bulle håller vi i med fortfarande! Under vår julkalender i december månad publicerade vi ett inlägg per dag och varierade mellan tävlingar, vanliga recensioner, recensioner av julfika och guider till caféer i olika städer.

Den varmaste sommaren på år och dar (!) tillbringade vi med att äta glass, fika i Kiruna  och dricka islatte i Alingsås. Ja, förutom att vi firade nationaldagen i Falköping, åt enorma bullar i Lidköping och besökte Göteborg med hela klanen av juniorfikare. Under hösten fikade vi också i Karlstad och i Kosta.  Fikapatrullens yngre halva hade börjat studera i Göteborg under hösten och det bidrog givetvis till många cafébesök i Götet, till exempel på mysiga Kafé Magasinet och Kafferosten.

Antal recensioner: 98 stycken (+ 12 bullrecensioner)

Årets caféer: Nolbygårdens Ekobageri, Swenströmskas Stenugnsbageri, NP Noll Procent och Konditori Dorotea

2019

Under 2019 besökte vi hela 102 stycken caféer vilket blev rekord för vår del. Vi började också bli aktiva på Instagram i en större utsträckning. Under 2019 bockade vi av massor av caféer i Göteborgområdet (ni har väl inte missat vår massiva Gbg-guide?), gladdes åt ägarbytet av Falköpings Saluhall, fortsatte att testa fik i Sveriges fikahuvudstad, hittade till härliga Hemma på Källebacka , besökte Halmstad och fikade på ett anrikt konditori i Umeå. Under sommaren åt vi dessutom smarrig glass och under hösten testade vi ett nyöppnat lakritscafé.

Vi utsedde också årets bulle för första gången. Utmärkelsen 2018/2019 gick till Heddagretas Café & Stenugnsbageris mandelbulle, här kan ni läsa vår motivering.  Vi fortsatte också med vår julkalender och publicerade precis som föregående år 24 inlägg (!) i december månad.

Antal recensioner: 102 stycken (+ 47 bullrecensioner)

Årets caféer: Kulturbageriet, Landhs Konditori och Konditori Kampanilen

 2020

Det är inte lätt att ha en fikablogg när det råder en stor pandemi i världen, framför allt inte med tanke på vi behöver vara i rörelse för att hitta nya caféer. De flesta fiken i närområdet har vi ju redan bockat av… Än så länge har caféåret 2020 varit skralt, men innan vi var medvetna om vilka konsekvenser covid-19 skulle få för Sverige hann vi åtminstone fika på en ångbåt, äta veganska semlor och besöka härliga Alingsås. Men allting för ju något gott med sig, och vi är glada över att pandemin har fått oss att besöka pärlor i närområdet, till exempel Alboga Choklad och Mellomgårdens Café & Gårdsbutik. Under våren har dessutom vår följarskara på Instagram växt sig allt större i en snabbare, kanske en effekt av att vi använder smartphones mer i pandemitider?

Det har varit fem fantastiska år och nu blickar vi framåt. Vi vill fortsätta hitta cafépärlor runt om i Sverige, smaka oss fram efter de bästa bullarna och fortsätta knyta band till våra underbara följare. Tack för att ni har följt oss i fem år, det betyder mycket för oss <3

Antal recensioner (än så länge): 22 stycken (+ 18 bullrecensioner)

2 Comments

  1. Josefin
    maj 31, 2020

    Tack för en trevlig och hjälpsam blogg!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *